10 Tips voor Stressvrij Paardentransport

Het temperamentvolle, soms slechtgemanierde paard. Je kant er vast wel ééntje, hij is eraan gewend om mensen rond te trekken en te sleuren – en ermee weg te komen. Probeer hem op of van een trailer te laden voor paardentransport en hij zal koppig zijn voeten neerplanten, en zelfs de duidelijkste aanwijzingen negeren met een verdoofde onverschilligheid.Terwijl slechtgemanierde paarden een unieke uitdaging vormen voor het laden, kunnen alle paarden worden geleerd om responsief te zijn. Deze tips zijn gebaseerd op de tips van “Jose Alejos” van http://www.equestriancoach.com/

paardentrailer paard aan het inladen

Tien tips voor het succesvol laden van een moeilijk paard

1. Grotere trailers zijn beter

Grotere trailers zijn minder intimiderend voor een paard dat nog nooit eerder is geladen of moeilijk in te laden is. Er is meer ruimte voor hen om in te trekken en ze voelen zich niet zo claustrofobisch.

2. "Play it cool"

Paarden zijn heel gevoelig aan energie, het eerste wat er dient te gebeuren is jezelf ontspannen en neutrale tot lage energie uitstralen. Een paard dat niet wil laden zal stoppen net op enige afstand van de trailer. Als dat gebeurt, hou dan de longe onder druk en loopt zelf de trailer in. Wees niet nerveus of strak in je bewegingen. Ga in de trailer staan, zorg ervoor dat je paard je kan zien en wees cool & kalm.

3. Focus op beweging

Om het paard vooruit te helpen, verhoog geleidelijk (dus niet in één keer) de druk op het touw koord en moedig je paard aan.
De truc hier is dat als je eenmaal druk uitoefent, je het touw pas losser laat als het paard beweegt, hij kan omhoog gaan. Hij kan zijwaarts gaan. We laten de druk varen omdat we willen dat hij beweegt, zelfs als het niet noodzakelijk een beweging is die je zelf wilt.

4. Werk langzaam en methodisch

Voor elke positieve reactie, klop je op het paard en laat je zijn omgeving opnemen voordat je hem vraagt om er verder in te laden.
Laat hem de trailer ruiken. Laat hem maar denken. Elke keer dat hij naar je toe komt vrijlaten, laat het touw iets losser. Dat is het beste geschenk dat een paard kan krijgen.

Heb je nood aan een professioneel paardenvervoer dan kan je altijd contact opnemen met paardentaxi Equitaxi.

vastmaken paard inladen

5. Werk aan de angsten van het paard

Als het paard angstig komt net bij de laadklep werken we daar. We willen niet dat hij in de trailer springt. We willen dat hij erover nadenkt. Om zelf te belissen dat alles in orde is.

6. Maak weerstand ongemakkelijk

Als het paard onbeleefd is – hij valt je persoonlijke ruimte binnen of haalt je agressief uit de trailer – beweeg je hem snel weg met energieke druk op de hoofdlijn.
Maak dat moment een beetje ongemakkelijk, hij moet weten dat die zet een klein foutje was dat hij had gemaakt. Breng je dan energie terug naar een rustige plek en benader de trailer opnieuw, waarbij je opnieuw geduld en blijvende druk uitoefen

7. Besteed aandacht aan risico's & hou je gezond verstand bij

Als we hard trekken als hij voor een deel in de trailer zit en hij opstijgt, slaat hij zijn hoofd op het dak en dat willen we niet. Dat zal hem echt doen schrikken.

8. De training stopt niet als het paard eenmaal is ingeladen

Als het paard eenmaal in de trailer zit, sluiten de meeste mensen gewoon de poort en maken alles klaar – we gaan! We willen dat hij terug van de trailer gaat en zich weer vrij voelt. Let op als het paard likt en kauwt zodra hij uit de trailer is, een teken van begrip. Probeer hem dan een paar keer opnieuw te laden.

9. Vergeet niet dat je te paard bent

Het kan meer dan één trainingssessie duren om een paard leren rustig en zelfverzekerd te laden. “Als je hem niet kunt laden, prima. Probeer het morgen opnieuw, zegt hij. Paarden geven niet om de tijd. Het kan ze niet schelen of het ‘s morgens vroeg is of’ s avonds laat is. Dus we moeten hetzelfde denken. Er is geen haast bij.

10. Geduld

Een paard trainen om in aanhangwagen te laden, kost geduld, veel geduld. Wees gewoon cool met het paard. Verlies je geduld niet. Als je je geduld verliest, ben je verloren.